Omgeving

Parc Naturel des Monts d’Ardèche

In 2001 werd het ‘Parc Naturel des Monts d’Ardèche’ in het leven geroepen. Het omvat een derde van de Ardeche en beslaat de volledige oostkant van het Centraal Massief van noord naar zuid. Het Parc is een gebied van prachtige vergezichten, pittoreske dorpen, uitgedoofde vulkanen, kloven, beekjes en wilde rivieren.

Activiteiten

DSC_0058.NEF-001 - kopie

De beroemde Gorges d’Ardêche zijn een bezoek zeker waard. Ook zijn er in de buurt dorpjes zoals Balazuc (behorend tot de honderd mooiste dorpen van Frankrijk), Vogue, Thines, Largentiére en nog vele andere waar de tijd heeft stilgestaan.

En voor de liefhebbers van meer drukte, wat denkt u van canoën in de Ardèche of een tochtje naar Ruoms/ Vallon Pont d’Arc of langs de rivier de Ardèche met zijn schitterende uitzichten. Een bezoek aan de mooie steden Valence, Orange en Avignon met zijn beroemde pont (brug) behoort tot de mogelijkheden.

De wekelijkse markten moet u zeker niet overslaan. Ze zijn zeer levendig en maken een belangrijk deel uit van het plaatselijke leven. Er is haast elke dag wel ergens een markt en voor de liefhebbers zijn ook de rommelmarkten zeker een bezoekje waard.

Vlakbij in St Pierreville bevindt zich het wolmuseum. Er is behalve een goed restaurant een fantastische winkel waar mooie producten verkocht worden.
Zowel Aubenas als Privas liggen op een half uurtje rijden en hier kunt u terecht voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor een lekkere lunch op een terrasje of slenteren langs leuke winkeltjes.

Vlakbij, in St. Sauveur de Montagut en in Privas zijn leuke klimparken.

In de gîte vindt u uitgebreide documentatie over al deze zaken.

Wandelen in de Ardêche

DSC_0026-003 - kopie

Het landschap in de midden Ardêche is een eldorado voor de sportieve wandelaar. Het is het perfecte gebied om te wandelen, door kastanjebossen en over terrassen die eeuwenlang verbouwd werden, waar je allerlei soorten insecten, vlinders en vogels kan ontdekken. Met wat geluk zie je ook reeën en everzwijnen. Uw loopt vaak over oude paden, geflankeerd door mooi gestapelde muurtjes. Er zijn bij ons nog paden te vinden aangelegd door de Romeinen. Deze paden brengen u naar kleine gehuchten, mooi in hun eenvoud.
Bij helder weer heb je een schitterend zicht op de toppen van de Vercors en de Alpen.
U kunt kiezen uit wandelingen van verschillende lengte en zwaarte, de meeste wandelingen zijn goed bewegwijzerd.

In het vakantiehuis zijn volop wandelgidsen en kaarten beschikbaar, waarvan u natuurlijk gebruik kunt maken. Verschillende wandelroutes vanuit het huis of dichtbij huis zijn in het Nederlands vertaald.

Fietsen in de Ardêche Image - 2016-01-06 at 00.27.58

Met de komst van de elektrische fiets zijn er vooral in de Ardèche in versneld tempo de meest mooie fietspaden aangelegd, vaak over oude spoorwegtracés dus vlak.  Maar ook in de rivierdalen is het prachtig fietsen en goed te doen voor de gemiddelde fietser. Mocht u dus in het bezit zijn van elektrische fietsen neem ze dan gerust mee. U kunt ze bij ons veilig stallen en wij kunnen u van alles vertellen over de mogelijkheden om mooie trips te maken. Neemt u eens een kijkje op de site van l’Ardèche à Vélo. Deze site is ook in het Engels te lezen en laat al veel mogelijkheden zien.

Ook is de Ardèche een ideale omgeving voor de meer sportieve fietser. Het mooiste bewijs is de “Ardechoise”. Een jaarlijkse fietsevenement met 15000 deelnemers die verspreid over het hele departement Ardèche tientallen routes volgen. Die routes zijn ook te fietsen zonder wedstrijd element.

Fietsen in de Ardêche betekent fietsen in een bergachtig gebied. Het is hier middengebergte, met toppen tot zo’n 1400 m.
Er is een dicht netwerk van goed onderhouden kleine rustige weggetjes. Veel klimmetjes worden beloond met een magnifiek uitzicht. Kilometers lange afdalingen gevolgd door pittige klimmetjes over eenzame kleine wegen die dan toch weer in pittoreske dorpjes uitkomen. Op andere plaatsen zacht oplopende cols tot 1400 m. met boven het schitterende landschap als beloning.
Bij ons zijn volop kaarten aanwezig, waar u uiteraard gebruik van kunt maken. Dankzij jarenlang en veel fietsen in de Ardêche is deze streek bij Martien zeer bekend geworden en kan hij u alles vertellen over routes en hoogtes.